Colegiul Agroindustrial Ungheni Colegiul
Agroindustrial din Ungheni
+373 23 620 057 Telefon

Activități extracurriculare

Crești Durabilitate

 

         În cadrul Concursului de proiecte ecologice  „Crești Durabilitate” organizat în perioada 23 martie – 1 aprilie 2023 de către Centrul Național de Mediu au participat și elevele anului 3 din Colegiului Agroindustrial din Ungheni, clasate cu locul I în Secțiunea I: Proiect Comunitate Durabilă, Dragomir Felicia și Balan Alexandra. Elevele au fost mai aproape de natură prin intermediul proiectului realizat cu tema: Compostul-soluția durabilă de reumplere a pământului pentru generații și numele de echipă ECO la pătrat( ECO2), scopul concursului fiind „promovarea educației ecologice, dezvoltarea atitudinii responsabile în vederea menținerii echilibrului ecologic și reabilitarea și păstrarea râurile, râulețele și fâșiile de protecție ale râurilor din țară”. Câștigătoarele au fost  premiate cu diplome de merit și premii care constă în materiale și echipamente de uz casnic în valoare de 105 USD.

       Ghidate de profesoara de biologie Vlas Norinela, echipa ECO2 a propus compostarea deșeurilor menajere prin metoda Bokashi. Soluția cea mai potrivită de a gestiona deșeurile alimentare pentru ca resturile compostabile să ajungă în natură fără a emite gaze de seră sau a cauza mirosuri neplăcute. Tărâțele Bokashi „murează” resturile păstrînd partea organică a acestora și transformându-le într-un compost care ar ameliora solul, ar intensifica creșterea plantelor și ar facilita drenajul apei. Tehnica Bokashi nu atrage insecte și șoareci, nu crează mediu acid și poate fi cu ușurință așezat la bucătărie. 

      Proiectul primește încă un plus valoare datorită faptului de a folosi compostul pentru solurile din serile instituției. Prin proiectul său, echipa Eco2 a urmărit să îndeplinească următoarele obiective:  să încurajeze gândirea rațională asupra resurselor disponibile, de asemenea, acest lucru ar face generația tânără să privească prietenos modul de viață ecologic, respectiv să contribuie la reducerea deșeurilor și protejarea mediului ambiant.

      Inițiativa și entuziasmul care le-a copleșit au fost destul pentru a implementa un proiect care să fie eficient și real.  Elevele au dat dovadă de sârguință, creativitate și responsabilitate pentru a ajunge într-un final câștigatoarele locului I, nu fără a fi stimulate și inspirate de profesorul coordonator, Doamna Vlas Norinela, care este însetată de Științele Biologice și Ecologice pe care le predă elevilor.  Mai mult de atât, Felicia și Alexandra, și-au pus ca obiectiv să cheme întregul colectiv de elevi din colegiu pentru a participa la crearea compostului prin metoda Bokashi. 

Concursul de proiecte ecologice  „Crești Durabilitate”  implementat de AO Centrul Național de Mediu în parteneriat cu AO Vitality, este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Măsuri de Promovare a încrederii, implementat de PNUD Moldova.

 

 

Pro Lectura 2023

 

În perioada 15 februarie —  5 martie 2023, în incinta IP Colegiului Agroindustrial din Ungheni s-a desfășurat etapa locală a Concursului Internațional de Lectură și Creație ”Pro Lectura 2023”, Pacea, Toleranța și Credința, ediția a 5-a. Au participat elevi din grupele C 221, MC 221, A 201.

Ne mândrim cu laureații:
  1. Sajin Iulian, proba Jurnalul personajului literar;
  2. Gorgos Gabriela, proba Creație literară;
  3. Drobot Ionela, proba Creație plastică;
  4. Grosu Cătălina, proba Recital video.
Coordonator local: Mămăligă Elena, profesoară de limba și literatura română.

             

 

 

Ziua Memoriei și Recunoștinței

 

Anual, la 2 martie este marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței, zi de comemorare a celor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova și a victemelor acestui conflict.

La data de 1 martie, elevii Colegiului Agroindustrial din Ungheni, au avut onoarea să discute cu reprezentatul veteranilor Dnul Groza Dumitru, care și-a împărtășit trăirile din acele momente.

2 martie

       

 

 

Conferința națională la Merceologie

 

Informații corecte despre starea de facto a mărfurilor, cantitate, calitate, origine, alți parametri specifici ai bunurilor, sunt necesare la toate etapele de producție, expediție sau comerț național și internațional. Acest lucru este important în formarea competențelor viitorului specialist din domeniul de formare profesională Vânzări angro și cu amănuntul.

La data de 21.02.2023, în cadrul Conferinței Naționale cu genericul Aspectele falsificării mărfurilor pe piața de consum a Republicii Moldova, organizat de Colegiul Național de Comerț al ASEM, au participat elevii Colegiului Agroindustrial din Ungheni:

Grecu Ion, gr. MC-201, coordinator Petic Ion, profesor discipline economice și Petrache Daniel, gr. MC-191, coordonator Mușchei Galina, profesor discipline economice, gr. didactic doi.

 

 

Ziua de Halloween

Festivalul celt Samhain își are originea tocmai de 2000 ani. Scopul acestui festival era de a strânge roadele toamnei cu manifestații de costume, decorațiuni, machiaje și jocuri. Astăzi acestă sărbătoare este celebrată pe 31 octombrie, cunoscută ca Halloween- Ziua Tuturor Sfinților. La solicitarea unor elevi din Colegiul Agroindustrial Ungheni, a fost organizată în această zi o sărbătoare cu distracții, jocuri, dansuri în holul colegiului. Decorațiunea și organizarea festivității de Halloween a fost posibilă prin implicarea unor elevi activi din grupa C 201, sub ghidarea profesoarei de biologie Vlas Norinela și Kiara Kolaczyk, asistent de predare a limbii engleze din cadrul programului Fulbright, SUA. Evenimentul a fost însoțit de dansuri moderne cu elevi din grupele MC 221, T 221, C 221, A 221, MC 201, iar cei ce studiază limba engleză în colegiu, au prezentat publicului curiozități din tradiția Halloween, au participat la jocul distractiv Căutarea de comori. Participanții la jocuri, concursuri au primit mici daruri de Hallowenn. Pentru a păstra tematica și specificul evenimentului, unii elevi au venit cu machiaj și haine amuzante sau horror. La finalul distracției toată lumea a dansat la discoteca organizată de elevi.

   

O istorie/idee din viața de elev

 

Elevii din Colegiul Agroindustrial din Ungheni și-au pus în aplicație abilitățile și competenţele digitale la elaborarea produselor digitale în proiectul organizat de Universitatea de Stat din Tiraspol ”O istorie din viața de elev” în perioada de 15 februarie – 23 martie.

Scopul proiectului-educativ a fost să culeagă istorii din școală, redate și analizate de elevii liceelor și colegiilor pentru a valorifica în procesul de formare inițială și continuă a cadrelor didactice.

Grupul țintă:

  • Proiectul s-a adresat elevilor din clasele a XI și a XII-a de liceu și elevilor din colegii, precum și cadrelor didactice.
  • Echipele participante au fost alcătuite: 1 elev și 1 cadru didactic.
  • Un cadru didactic a putut coordona 3elevi.

Etapele proiectului:

1-15 martie – elaborarea cărților digitale ”O istorie din viața de elev” și expedierea lucrărilor.

La data de 24 martie în cadrul conferinței online organizată de către coordonatorii proiectului au fost anunțate rezultatele.

Au participat 5 elevi, coordonați de 3 cadre didactice, unde toți elevi au ocupat locuri premiante:

  • Sajin Iulian, an.2 (gr. A-201), Agronomie (coordonator Vlas Norinela) – cupa de aur – Ultima pagină
  • Casian Valeria, an.4 (gr. C-181), Contabilitate (coordonator Rujavnița Irina) – locul II – Anii mei de studenție
  • Boicu Gabriela, an.1 (gr.C-211), Contabilitate (coordonator Ciornenchi Aliona) – locul II – Emoții și comportamente
  • Tarca Carolina, an.1 (gr. MC-211), Merceologie (coordonator Ciornenchi Aliona) – locul II – Gestionarea stresului școlar
  • Vrabie Lidia, an.1 (gr.C-211), Contabilitate (coordonator Ciornenchi Aliona) – locul III – Realitatea virtuală

Aducem sincere felicitări elevilor și cadrelor didactice participante la acest proiect. Le urăm elevilor mult succes și în realizarea altor proiecte!!!

               

 

 

 

”Tu Luceafar peste vremuri stralucesti fără de moarte”

 

În Colegiul Agroindustrial din Ungheni s-a desfăşurat MEDALIONUL LITERAR – ARTISTIC Cu genericul:„ Tu Luceafar peste vremuri stralucesti fără de moarte

Să nu uităm, recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă.