Colegiul Agroindustrial Ungheni Colegiul
Agroindustrial din Ungheni
+373 23 620 057 Telefon
Colegiul Agroindustrial Ungheni Colegiul Agroindustrial Ungheni Colegiul Agroindustrial Ungheni
Perioada de studii

4 ani

Forma de invățământ

Full-time și part-time

Despre specialitate

Specialitatea – 1809 Merceologie
Calificarea specialistului – merceolog

1. Definirea specialitatii

Specialitatea merceologie vizeaza pregatirea cadrelor cu studii medii de specialitate pentru activitatea de achizitie, codificare, expertiza si comercializare a produselor agroalimentare de origine vegetala si animala.
Specialistul in merceologie trebuie sa aiba o pregatire teoretica si practica pentru a activa ca organizator si executor al activitatilor mentionate, intocmirea si tinerea documentatiei corespunzatoare fiecarei activitati.

2. Competente specialistului
2.1 Competente generale

  • intelegerea esentei si importantei sociale a specialitatii alese, manifestarea interesului pentru instruirea continua;
  • asumarea responsabilitatii pentru calitatea lucrului indeplinit de subalterni;
  • autoorganizarea activitatii personale;
  • adoptarea decizilor in situatii ordinare si ne ordinare, asumarea responsabilitatii pentru acestea;
  • folosirea sistemelor informational-comunicationale in activitatea profesionala;
  • lucrul in echipa, grup, colectiv, crearea relatiilor reciproc avantajoase cu subalternii, colegii, conducatorii, consumatorii de serviciu;
  • orientarea in conditiile de permanenta schimbare din societate;
  • dezvoltarea calitatilor de personalitate: spirit antreprenorial, insistent, organizat, hotarit in luarea deciziilor, rational in alegeri, punctual, comunicabil, obiectiv, exigent.

2.2 Competente profesionale
2.2.1 Cunostinte

  • bazele stiintelor socio-umaniste;
  • normele de etica si drept in relatiile interpersonale;
  • tehnologiile informationale si functionare aparatelor digitale;
  • tehnologiile producerii culturii agricole si cresterea animalelar domestice;
  • particularitatile pastrarii si prelucrarii a produselor agricole;
  • merceologia marfurilor alimentare si nealimentare: caracteristicile si componentele marfurilor, gama sortimentala, proprietatile, transformarile si modificarile marfurilor;
  • sistematizarea marfurilor in comert intern si extern;
  • factorii mentinerii calitatii produselor in perioada circuitului lor ethnic: producere-circulatie-consumare;
  • standartizarea, certificarea, marcarea si etichetarea marfurilor;
  • expertiza merceologica a marfurilor si serviciilor;
  • ambalarea si preambalarea marfurilor;
  • conditiile de transportare, depozitare, pastrare si comercializare a marfurilor;
  • gestiunea resurselor materiale;
  • tehnologii si utilaje comerciale;
  • management in comert, initierea afacerii si gestiunea unitatilor comerciale;
  • marketing si politici de preturi;
  • contabilitate in comert;
  • corespondenta comerciala, actele legislative si normative-tehnice in domeniu;
  • analiza economico-financiara in unitatile comerciale.

Angajare

  • Merceolog

Admiterea

După absolvirea școlii, durata de învățământ - 4 ani,
cu posibilitatea de a fi admis la examenul de bacalaureat.